vineri, 7 decembrie 2012

Căsuţa înzăpezită

Aşa-i că auziţi des clişeul "ninge ca-n poveşti"? şi atunci aveţi în minte o imagine cu o căsuţă troienită? Nu îmi aduc aminte nicio poveste în care să ningă, dar căsuţa cred ca ar arata cam aşa:

Revenind pe pământ e un tort de ciocolată cu cremă de portocale.
Ingrediente:
  1. Blat: 5 ouă, 200g zahăr, 5 linguri făină,2 lingui de cacao, 2 linguri amidon, 1/2 plic praf de copt, un plic zahăr vanilat, 3 linguri ulei, 3 linguri apă.
  2. Crema de portocale: 125g zahăr, 500ml lapte, 4 gălbenuşuri, 50g făină, 2 portocale.
Blat.   Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm spumă albușurile împreună cu-n praf de sare adăugând treptat zahărul până obținem o compoziție care la atingere formează țepi, lucioasă și fermă.
Gălbenușurile le frecăm cu uleiul şi apa.
Se adaugă gălbenușurile în albușuri lingură cu lingură, apoi făina amestecată cu amidonul, cacaua şi praful de copt. 
Se toarnă într-o formă de tort unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Se coace la 180grade timp de 35 minute.
Crema
Fierbeţi 500ml lapte cu coaja de la o portocală. Aveţi grijă să nu puneţi partea albă care va da un gust amar. După fierbere lăsaţi 10 minute la răcit.
Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul şi coaja de altă portocală rasă.
Adăugaţi făina şi apoi lingură cu lingură cu lingură laptele.
Puneţi la foc mic şi amestecaţi continuu până se îngroaşă. Pentru o culoare mai intensă puneţi puţin colorant roşu.
Lăsaţi la răcit.
Tăiaţi blatul în 3 şi însiropaţi cu sucul de la 2 portocale.

Puneţi crema şi daţi 2 ore la frigider. Ornaţi după gust cu ce doriţi.




Un comentariu: